Vuurwerk en honden

Vuurwerk

Het is weer bijna oudjaar en met het komende vuurwerk in zicht even wat tips over hoe daar mee om te gaan.

Zijn eerste ervaringen met vuurwerk
Honden leven in een roedel. In een roedel nemen rang lagere honden vaak het gedrag van rang hogere over. Dit betekent dat, als dit de eerste jaarwisseling wordt voor uw hond (of als dit de eerste jaarwisseling wordt dat hij bij u is), uw reactie van groot belang is voor de manier waarop uw hond zal reageren op vuurwerk. Voor de jaarwisseling wordt er vaak buiten al vuurwerk afgestoken. Probeer hier op bedacht te zijn, zodat u zelf niet al te erg schrikt. Mocht de hond binnen en of buiten schrikken van het geknal, stelt u hem dan even gerust. Ga vervolgens rustig door met waar u mee bezig was, in huis of met de wandeling. Zelfs als u ook schrok van een onverwachte knal. Zo geeft u aan de hond door dat er niets ernstigs aan de hand is. Het is niet erg als u of uw hond schrikt van het vuurwerk. Het gaat erom hoe u na de knal reageert  en hoe snel de hond herstelt.
Doe leuke dingen met uw hond terwijl er vuurwerk wordt afgestoken. Vindt hij een trekspel leuk of een piepspeeltje, speel hier dan mee. Geef de hond wat lekkers als hij niet reageert op het vuurwerk.
Belangrijk is dat u uw hond in deze periode aangelijnd houdt, zodat hij onder uw begeleiding rustig en veilig aan het vuurwerk kan wennen.

Maar wat als de hond al bang is.
U moet uw hond steun geven! U moet uw hond laten weten dat hij bij u in de buurt veilig is, wat er ook gebeurt! Vaak worden er adviezen gegeven dat u een angstige hond moet negeren. U mag immers geen angst belonen. In 1969 is het eerste wetenschappelijke onderzoek al afgerond dat deze opvatting  100% tegenspreekt. Men kan angst namelijk niet belonen. (Als u angstig bent voor spinnen wordt u daar ook niet minder angstig als u €10 beloning krijgt) Ook wordt de angst aanzienlijk minder als de hond steun krijgt van de eigenaar. Onderzoek wijst uit dat de hond dan weer bereikbaar wordt voor prikkels uit zijn omgeving en daar kunt u als eigenaar gebruik van maken.

Zodra u de hond bij u heeft genomen en u merkt dat deze zich langzaam begint te ontspannen, blijft u gewoon doen wat u doet; TV kijken, een boek lezen of met iemand praten. Zo  geeft u uw hond een goed voorbeeld, namelijk: er is niets aan de hand. De hond leert nu dat, als u erbij bent, er niets gebeurt en dat hij  veilig is. Dit zal zijn angst aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van zijn leven aanzienlijk verbeteren.

Hieruit blijkt dat uw gevoel vaak beter is dan wat er wordt verteld. Immers, iedereen die ziet dat zijn hond bang is, wil de hond bij zich nemen en hem laten weten dat hij niet bang hoeft te zijn.
Door de “adviezen” van buitenaf stoppen veel hondeneigenaren dit gevoel weg en gaan (met moeite) hun hond negeren als hij bang is. Met andere woorden u laat op deze manier uw hond weten dat hij van u niets hoeft te verwachten als hij bang is. U laat hem aan zijn lot over. Dit kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Stel dat uw hond ergens enorm van schrikt, terwijl hij los schiet of losloopt. De hond die geleerd heeft veilig te zijn bij de eigenaar, zal direct naar de eigenaar rennen om steun te zoeken. Echter, de hond die genegeerd is als hij bang was, weet dat hij het zelf moet gaan opknappen en rent dus weg. Zo zijn er ieder jaar weer honden die weglopen, nadat zij zijn geschrokken van vuurwerk. Sommige honden worden gevonden, andere honden niet.

Er valt natuurlijk ook te overwegen om de hond 1 dag naar het hondenpension of een kennis te brengen mits men daar kan garanderen dat er geen vuurwerk afgestoken wordt.