Vuurwerk, wat te doen met oud op nieuw.

Vuurwerk en uw hond.

Het is weer bijna zover 2016 loop op zijn einde en 2017 biedt zich aan. Hartstikke leuk voor ons natuurlijk oud op nieuw, maar is dat ook voor onze trouwe viervoeter zo?
Met de jaarwisseling in zicht hieronder een stukje over vuurwerk en honden.

De eerste ervaringen met vuurwerk.

Honden leven in een groep. En in een groep kunnen ranglagere honden het gedrag van ranghogere overnemen. Dit betekent dat, als dit de eerste jaarwisseling wordt voor je hond (of als dit de eerste jaarwisseling wordt dat je hond bij jullie is), jou reactie van groot belang is voor de manier waarop de hond zal reageren op vuurwerk. Voor de jaarwisseling wordt er vaak buiten al vuurwerk afgestoken. Probeer hier op bedacht te zijn, zodat je zelf niet al te erg schrikt. Mocht de hond binnen en of buiten schrikken van het geknal, stel deze dan even op een rustige manier gerust. Maak dit niet te groot (een aai over z`n bol en rustig zeggen dat het goed is is voldoende) ga vervolgens rustig door met waar je mee bezig bent, in huis of met de wandeling. Zelfs als je zelf ook schrikt van een onverwachte knal. Zo geef je aan de hond door dat er niets ernstigs aan de hand is. Het is niet erg als jij of jou hondje schrikt van het vuurwerk. Het gaat erom hoe je na de knal reageert en hoe snel de hond herstelt.
Doe leuke dingen met uw hond terwijl er vuurwerk wordt afgestoken. Vindt hij rennen leuk of een piepspeeltje, speel hier dan mee. Geef de hond wat lekkers als hij niet reageert op het vuurwerk. Zo leer je hem dat rustig blijven bij knallen goed is, en leert je hond dat een knal niet eng is (maar misschien zelfs wel leuk want er komt een brok aan).
Belangrijk is dat je jou hond in deze periode aangelijnd houdt, zodat hij onder jou begeleiding rustig en veilig aan het vuurwerk kan wennen.

Maar wat als de hond al bang is?

Je moet je hond steun geven! En je moet de hond laten weten dat hij bij u in de buurt veilig is, wat er ook gebeurt! Vaak worden er adviezen gegeven dat je een angstige hond moet negeren. Je mag immers geen angst belonen. In 1969 is het eerste wetenschappelijke onderzoek al afgerond dat deze opvatting 100% tegenspreekt. Je kunt angst namelijk niet belonen. (Als je zelf bang bent van grote zwarte spinnen word je immers ook niet minder bang van diezelfde grote zwarte spin als ik je €10 beloning geef) Ook wordt de angst aanzienlijk minder als de hond steun krijgt van de eigenaar. Onderzoek wijst uit dat de hond dan weer bereikbaar wordt voor prikkels uit zijn omgeving en daar kun jij als eigenaar gebruik van maken.
Zodra je de hond bij je hebt genomen en je merkt dat deze zich langzaam begint te ontspannen, blijft je gewoon doen wat je doet; TV kijken, een boek lezen of met iemand praten. Zo geef je de hond een goed voorbeeld, namelijk: er is niets aan de hand. De hond leert nu dat, als jij erbij bent, er niets gebeurt en dat hij veilig is. Bij honden doen de ranglagere vaak de ranghogere na. Maak hier dus gebruik van! Dit zal zijn angst aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van zijn leven aanzienlijk verbeteren.
Hieruit blijkt dat jou gevoel vaak beter is dan wat er wordt verteld. Immers, iedereen die ziet dat zijn hond bang is, wil de hond bij zich nemen en hem laten weten dat hij niet bang hoeft te zijn.
Door de “adviezen” van buitenaf stoppen veel hondeneigenaren dit gevoel weg en gaan (met moeite) hun hond negeren als hij bang is. Met andere woorden u laat op deze manier uw hond weten dat hij van u niets hoeft te verwachten als hij bang is. Je laat hem aan zijn lot over. Dit kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Stel dat jou hond ergens enorm van schrikt terwijl hij los schiet of losloopt. De hond die geleerd heeft veilig te zijn bij de eigenaar, zal direct naar de eigenaar rennen om steun te zoeken. Echter, een hond die genegeerd is als hij bang was, weet dat hij het zelf moet gaan opknappen en rent dus weg. Zo zijn er ieder jaar weer honden die weglopen, nadat zij zijn geschrokken van vuurwerk. Sommige honden worden gevonden, andere honden niet.
Er valt natuurlijk ook te overwegen om de hond 1 dag weg te brengen bijvoorbeeld naar familie of naar het hondenpension mits men daar kan garanderen dat er geen vuurwerk afgestoken wordt en uw hond het daar naar zijn zin heeft.