Wanneer kun je beginnen met de puppy-socialisatie cursus?

De puppycursus, een cursus waarmee je begint als je een puppy hebt. Maar wanneer begin je nu met de puppycursus? Daarover gaan nog steeds veel verschillende verhalen.

De één zal zeggen dat je wacht met de puppycursus tot je hondje 12 weken oud is en alle entingen gehad heeft zo is de kans dat je puppy ziek wordt het kleinste.

De ander zal zeggen dat je al begint vanaf 8 weken. De reden daarvoor is de socialisatie van puppy`s. De socialisatie periode van puppy`s duurt namelijk tot een leeftijd van 6! maanden. Daarna is de periode waarin je je hond kunt socialiseren voorbij! Sterker nog het beste socialiseren kan van een leeftijd van 8 weken tot 12 weken. Na die 12 weken komt een hond namelijk in zijn angstfase terecht. De angstfase wil zeggen dat je hondje in een fase terecht komt waarin deze wat terughoudend wordt ten opzichte van prikkels in zijn/haar omgeving. Dit is heel natuurlijk en dat gebeurt instinctief. De natuur heeft deze angstfase ingebouwd om er voor te zorgen dat jonge honden niet zo maar overal op af gaan als zij voor het eerst de wereld in trekken. Dat houdt echter wel in dat de socialisatie dan al wat lastiger wordt als voor die 12 weken.

Vaak merken eigenaren dat hun hondje ineens angstig reageerd op iets waar deze normaalgesproken nooit bang voor was bijvoorbeeld een kliko of een lantaarnpaal.

Bij Tobahonden echter neigen we altijd naar de 2e optie. De kans dat je puppy ziek wordt is klein en als deze al ziek wordt is dit vaak eenvoudig op te lossen. Daarnaast heeft een pup net als alle andere zoogdieren ook antistoffen meegekregen van de moederhond. Hierdoor is deze toch relatief goed beschermd.

Als we echter onze puppy`s weghouden van andere honden en de hondenschool dan missen we de belangrijkste socialisatie fase in zijn of haar leven. Een zieke pup is misschien 1 week lastig een slecht gesocialiseerde hond houd daar de rest van zijn/haar leven last van net als waarschijnlijk de eigenaar.

Wij vinden het risico van een slecht gesocialiseerde hond niet opwegen tegen de kleine kans dat deze in de puppycursus ziek wordt. Vandaar dat puppy`s bij ons al welkom zijn vanaf 8 weken. Daarnaast wie houdt zijn kinderen thuis van school tot deze op 12 jarige leeftijd alle entingen gehad heeft? Waarom zouden we dat dan wel doen met puppy`s……